Fermentert coleslaw med hjemmelaget majones

Tenkte jeg skulle lage en rask “coleslaw”, det er jo utrolig enkelt når man har fermentert surkål stående i kjøleskapet. Man blander rett og slett surkålen med majones, og vipps har man en herlig, frisk coleslaw tilgjengelig. (I nettkurset mitt får du grundig instruksjon i hvordan fermentere surkål.)

Hos meg går det i hjemmelaget majones. Den fabrikkprosesserte majonesen styrer jeg langt unna, fordi den inneholder ingredienser jeg ikke har lyst til å spise. Jeg tenker nå på “planteoljer” eller “vegetabilske oljer” som de også kalles.

Majones laget med klarnet smør og litt olivenolje.

Slike oljer (maisolje, soyaolje, rapsolje, solsikkeolje m. fl.) er for det meste utvunnet av planters frø og bønner. De er sterkt oppvarmet flere ganger under utvinningsprosessen. Man bruker masse kjemikalier og noe som kalles hydrogenering, en prosess som herder fett slik at man kan lage margarin (kalles også “plantemargarin” og andre fantasifulle navn).

Oljene harskner raskt, og de er sterkt bearbeidet for å dekke over vond smak. De skaper skadelig oksidering i kroppens cellemembraner og de er betennelsesfremmende og usunne på alle måter. Mange mener at slike oljer er verre for helsen enn sukker. De finnes tilsatt i det meste av ultraprosessert fabrikkmat. Mitt råd er å sjekke innholdsfortegnelse grundig og unngå alle slags “vegetabilske oljer”. (Olivenolje og kokosolje er ok å bruke.)

Mer info om dette i disse fine youtube-videoene - HER og HER

Fermentert rødkål blandet med majones blir en perfekt coleslaw.

Jeg har alltid fermentert surkål eller rødkål stående.

Men hvordan da lage en majones som vanligvis lages med en vegetabilsk olje som er “nøytral på smak”? Løsningen min er å lage majonesen med klarnet smør og litt økologisk olivenolje. Olivenoljen bruker jeg kun i liten mengde, slik at den ikke dominerer smaken på majonesen.

Her er oppskrift på majonesen min:
1 helt egg
1 ts god sennep (jeg bruker Dijon)
1 ss hvitvinseddik (jeg brukte øko eplesidereddik i dag)
ca 2 1/2 dl klarnet smør (baconfett kan også bli godt)
ca 1/2 dl olivenolje
en liten skvis presset sitron
en liten dasj salt

Alt tilsettes i en høyt smalt glass. Jeg er så heldig å ha en veldig god stavmikser. Den visper opp majonesen på noen sekunder. Jeg setter den ned i bunnen av glasset, kjører på full speed og drar stavmikseren langsomt oppover. Majonesen er klar på et blunk. Blir den for tykk kan man tilsette litt mer smør (eventuelt litt baconfett hvis man har det). Den stivner når den står i kjøleskap, så den må settes i romtemperatur i god tid før bruk.

Slik klarner du smør:
Legg smør i en liten kjele og sett på svak varme.
La smøret smelte langsomt.
Ikke rør på kjelen. La stå rolig i 15 - 20 minutter.
Det lyse stoffet som legger seg i bunnen er melkepartikler.
Hell av det klare smøret og unngå at de lyse bunnpartiklene kommer med.
Oppbevar det klarnede smøret i et glass med lokk, i kjøleskapet.
Det har lang holdbarhet.


Er du ikke kommet i gang med fermentering? Mange setter pris på nettkurset og bloggen min,
og jeg har fått mange hyggelige tilbakemeldinger. Hvis du har lyst til å kjøpe nettkurset og eventuelt anbefale det til venner og bekjente, setter jeg inn link nedenfor. Det er dessverre en del som verserer om fermentering som er forvirrende og ikke gir god kunnskap, og mange gir opp etter mislykkede forsøk på fermentering. Det er synd. Alle fortjener å kunne lage egen, fantastisk fermentering!

Her er link til NETTKURSET

Hilsen Bente

Online kurs/nettkurs. Se det når det passer for deg, og se det om og om igjen. Klikk HER og les noen av tilbakemeldingene.