Fermentert kvass av kål og sitron 🍋
Jeg lager en kvass, en syrlig, fermentert drikk, og den er helt uten sukker. Den består av kål, sitron, salt og vann.
🍋 Få nyttige tips og råd. Lær hvordan du lykkes med fermentering. Se mitt NETTKURS 🥬
Jeg kom nylig over en spennende medisinsk studie der usukret, fermentert sitronjuice viste god effekt på leverskade, riktignok hos forsøksrotter, men allikevel interessant. Dette var motiverende for å eksperimentere frem en sitron og kål-kvass.
Leveren er et organ som hos mange er ganske slitent, fordi det hos mange danner seg økt mengde fettvev i leveren. Fettlever kalles det, og det skyldes ikke overforbruk av alkohol. På engelsk kalles det Non Alcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD.
Noen velger å kalle denne leverskaden MAFLD som står for Metabolic Associated Fatty Liver Disease og innebærer at det er noe galt med metabolismen (stoffskiftet, forbrenningen). Kostholdet påvirker metabolismen, d v s forbrenningen av stoffer i cellene våre, og dermed helsetilstanden.
Det er uhyggelig at selv barn i våre dager får diagnostisert fettlever. Når alkohol ikke er årsaken, er det naturlig å vurdere kostholdet. Mange har et kosthold som kan føre til dårlig metabolsk helse, insulinresistens, prediabetes, diabetes 2 og fettlever.
🥬 Hva sier de som har kjøpt NETTKURSET? Les HER 🥬
Oppskriften på min KVASS av kål og sitron:
Jeg brukte:
5 store sitroner - skrellet dem og fjernet steiner (steinene lager en bitter smak).
1 middels stort hode sommerkål (jeg har laget ny, stor porsjon i dag, da brukte jeg vanlig, økologisk hodekål).
Ca 1 liter vann
Uraffinert havsalt, til sammen 5 ts.
Kjørte sitronene gjennom foodprosessor med grovt raspejern. Plukket ut store skinnbiter. Silte sitronmassen gjennom et klede. Fikk ut ca 4 dl ren sitronjuice.
Helte litt av vannet på sitronmassen og silte et par ganger til, slik at jeg fikk ut all smak og juice av sitronene.
Kuttet kålen i strimler. Kjørte kålen med S-bladet slik at den ble finkuttet. Tilsatte 3 ts salt, blandet og lot stå og safte seg i én times tid.
Blandet sitronjuice og kålen (inkludert vann og saften fra kålen).
Tilsatte resten av vannet og 2 ts ekstra salt.
Fylte på glass og lukket lokket. Lot det være litt klaring opp til lokket.
Jeg har ingen tidligere erfaring med denne oppskriften. (Jeg har redigert litt i etterkant, bl a oppjustert mengde sitron og vann ) Men jeg vet jo at saften fra fermentert surkål smaker nydelig og gjør godt i fordøyelsessystemet. Det samme vil nok skje med sitronkvassen, regner jeg med. Ekstra flott å lese i den medisinske studien nevnt øverst, at fermentert sitronjuice kan ha positiv effekt på leveren.
Jeg smakte underveis, men syntes ikke smaken var noe skryte av før det var gått et par uker. Den trengte å stå så lenge for å få smaken som kjennetegner en fermentering. Jeg anbefaler gjerne flere ukers fermentering også, 4 - 6 uker er bra, men da i litt kjølig temperatur, f. eks. i en kjølig kjeller. (Føl deg fri til å bestemme selv hvor lenge du vil la din sitronkvass stå før du begynner å bruke av den.)
Selv tyr jeg til en stor kjøleboks nå når det er sommer og varmt i været. Kjøleboksen går på strøm og holder ca 10 grader, som er bra for lang tids fermentering.
Silte blandingen og tappet på flasker.
Når jeg nå har begynt å drikke sitronkvassen, tar jeg gjerne et lite drammeglass om morgenen og gjerne også et lite glass før hovedmåltid senere på dagen. For en ekstra forfriskende drikk når som helst, blander jeg sitronkvass med kullsyrevann 💫