Matjes sildefilet med kimchi 🧡

Jeg har endelig funnet noen steder jeg kan få kjøpt matjessild, naturell filet. Delikatessen kalles også “Jomfrusild”. Jeg nyter min matjes med varierende tilbehør, i dag med kimchi. Utrolig godt, og i tillegg er det supersunn KETO/lavkarbo kost.

Matjes smaker nydelig, har en myk og fin konsistens, mye sunt fett, lite salt, ingen konserveringsmidler men rikelig med omega 3, vitamin A, B, C, D, E samt viktige mineraler. Ekte mat!

Fra et godt forvaltet og bærekraftig fiskeri.

Tilbehøret på dagens matjessild: Oppå silden legger jeg seterrømme, deretter et lag av min hjemmefermenterte kimchi. (Oppskrift pluss flere innlegg om kimchi her på bloggen, se nederst.) Et dryss av rødløk oppå dette sammen med litt finkuttet chili. Chilien er mest for pynt, kimchien er jo bra krydret med gochugaru chiliflak og er ganske hot på smak. Litt dill på toppen gjør seg godt og setter fin smak.

Matjes kan brukes som en norsk sushi, maki eller sashimi. Her har jeg min egen variant. Den smaker himmelsk godt.

Rødløk er godt sammen med matjessilden. Løk gjør seg aller best som fermentert, (blir lett fordøyelig m.m.) så derfor setter jeg rødløk til fermentering i dag. Oppskrift og fremgangsmåte finnes i heftet "Fermentering om vinteren". Klikk på denne linken.

“Sjøveien”, Støket 6, Asker, der har de frosne matjessildfileter. Fantastisk mat! Klar til å spises etter opptining. Her med rødløk, dill, chili og seterrømme! Se HER for tips om flere steder i landet man kan få kjøpt delikatessen.

Bildet er fra nettsiden Matjes. Klikk på denne linken for å se flere steder man selger matjes i Norge.

Tekst fra nettsiden Matjes:

UKJENT I NORGE

Selv om det lages hvert år 140 million matjessild i Norge er matjes ukjent i Norge. Det henger sammen med at det i gamle dager var forbudt å spise lettsaltet sild i Norge. Prestestanden og legene trodde at man kunne bli spedalsk av å spise lettsalte sildeprodukter. Derfor kom det påbudt om å spise skarpsaltet sild. Dermed gjekk blant annet matjessild i glemmeboken.


Jeg har alltid kimchi og surkål stående.
Gøy å finne nye måter å bruke disse fermenteringene.

Kimchi er godt som tilbehør til mye forskjellig, nå også til matjes.
Her er linker til noen av mine blogginnlegg om kimchi:
김치 Kimchi - steg for steg
Kimchi med neper 🥬
Og enda mer HER

Mitt rimelige NETTKURS hjelper deg å komme i gang med fermentering av grønnsaker! Ikke nøl, nettkurset gir deg grundig innføring i vellykket fermentering.


Hilsen Bente
🧡