6 ting du kan fermentere om våren

Vi nordboere setter nok ekstra stor pris på våren. Etter en lang og mørk vinter, finnes det vel ikke en bedre følelse enn å bytte til vårjakke og lette sko og nyte at solen varmer. Snøen smelter, fuglene kvitrer og naturen våkner til liv igjen.

Våren er perfekt for fermentering. Alle slags vekster skyter frem i naturen, de byr på spennende smaker, næring, medisin og gunstige bakterier. Alle har grunn til å juble, ikke minst dine indre venner mikrobene i tarmen!

Ville, spiselige vekster passer utmerket i fermenteringsglass og krukker. Vårens ferske bjørkesevje er mer enn gull verdt. Når sevjen og annet fra naturen er fermentert, kan du ha glede av disse vårens gaver året rundt.

Illustrasjoner: Lone Aadnekvam

 

Dette bør du fermentere om våren:

Bjork.jpg

#01 Bjørk

bju00f8rk5.png

Bjørken har mye godt å by på. Soppen Chaga er fantastisk som te, og gjør svært godt for tarmen. 

Barken og bladene kan også spises. De kan tørkes, knuses og legges på glass. 

Favoritten til de fleste er allikevel bjørkesevjen. En stor suksess hver gang jeg har holdt kurs - med god grunn. Denne fantastiske drikken er svært sunn som både sportsdrikk og tørstedrikk. 

En herlig drikk å nyte i vårsola. 

Surkal.jpg

#02 Surkål med ville vekster

ramslu00f8k blomst.png

Surkål er gull året rundt. Om våren kan du utnytte alle de ville vekstene som finnes, for å gjøre surkål litt spennende og vårlig.

Ramsløk har jeg testet ut mange ganger, og fungerer svært bra i surkålen. 

 

 

Ramslok.jpg

#03 Ramsløk

ramslu00f8k3.png

Ramsløk er ikke bare morsom å ha i surkål. Den gjør seg svært godt som pesto! 

Dessverre trives ikke ramsløken alle steder i landet. Du finner den langs kyststrøk mellom Oslo - Trondheim. Her trives de i fuktige og steinete områder. 

Granskudd.jpg

#04 Granskudd

granskudd gren.png

Om våren titter lysegrønne granskudd frem. Disse kan du bare spise! 

Disse syrlige godbitene gjør seg også godt i fermenteringen. Inneholder blant annet c-vitamin og eterisk olje som kroppen din setter pris på. 

Løvetann.jpg
lu00f8vetann.png

#05 Løvetann

Dette ugresset synes jeg er høyst spennende, og jeg setter stor pris på løvetann. Her er det mye morsom snacks du kan lage. Blant annet kan du brukede unge løvetannbladene i salater, og du kan steke blomsterknoppene i smør og et lite saltdryss. 

Engsyre.jpg
Engsyre

#06 Engsyre

Det er samisk tradisjon å spise disse syrlige bladene. Gode i salater, ettersom de gir en god smakskontrast. Anbefales å eksperimenetere med disse. 

Facebook_bilde_1200x628.jpg

Finn alle oppskrifter, og flere tips i heftet "Fermentering om våren".

Bente