Pepperrot for sprø agurker

Å lage fermentert agurk kan være en utfordring. Ved vanlig fermentering med salt etc., vil prosessen noen ganger  føre til at agurkene begynner å fordøye seg selv. Man ender opp med en agurk som er uthulet, bløt og mindre appetittvekkende. En russisk dame fortalte meg at russerne legger blader fra pepperrot i fermenteringskrukken.  Da holder agurkene seg lettere sprø og krispy. Et annet knep er rips-, solbær-, eller kirsebærblader, blader fra økologiske druer, eller eiketre-blader.  Det er tanninene i alle disse bladene vi er ute etter. Tanniner og salt påvirker pektin i grønnsakene, og det er lettere å beholde dem sprø. En tepose kan også være en hjelp. Pepperrotblader tror jeg nok har masse kraft, og dette blir en ny erfaring som skal bli spennende å prøve. Pepperrotblader må man visst skaffe selv, jeg har aldri sett det i noen butikker. Fersk pepperrot er ikke alltid så lett å få fatt i, men i disse dager er den å få kjøpt i mange av de større butikkene! Jeg har satt to pepperrotbiter i en skål med vann. De har begynt å danne blader og små røtter. De skal plantes ut når det blir litt lenger ut på våren. Nok av grunner til begeistret kribling i magen :-)

Pepperrot2

Pepperrot2

Pepperroten har begynt å danne små blader og røtter. I bakgrunnen gulrot-staver og kimchi.

Bente B