Fermenterte epler på russisk måte

Ingredienser:
- grønne (!) økologiske epler
- honning
- blader fra kirsebærtre (solbær-, eik- og ripsblader fungerer) 
- estragon, gjerne frisk
- salt (rent naturlig salt uten tilsetninger)
- myse (valgfritt)
- vann

 


Kok opp 3 liter vann sammen med 6-700 ml. honning og 8 ts salt.
 

Legg et tynt lag blader fra kirsebærtre (eller blader fra eiketre) i bunnen pluss en kvist fransk estragon. Jeg hadde bare tørket estragon som jeg puttet oppi et tefilter/tepose.

Legg flere lag oppover i krukken. Den russiske oppskriften sier kirsebærblader, men du kan også bruke blader fra solbær/rips/eiketre. Bladene tilfører tanniner som hjelper til å holde eplene chrispy. Sort te kan også gjøre nytten, te inneholder tanniner.

 

Da vannet med salt og honning var avkjølt, helte jeg det over i krukken. Det er lov å tilsette litt "starter" i form av myse eller væske fra tidligere fermentert, men selv foretrekker jeg villgjæring. Det betyr at gunstige bakterier og gjær i omgivelsene - pluss de som dekker eplene og de andre vekstene - får lov å jobbe på egen hånd. Best slik, synes jeg.

Jeg la et par små fat på toppen og en tyngde (telysholder i glass) oppå det, for å holde det hele nede under væskeoverflaten.

Fermentering er en anaerob prosess, dvs. den foregår uten luft. Derfor er det viktig at det vi fermenterer ligger under væskeoverflaten.

La krukken stå 5 - 6 dager i romtemperatur (20 - 22 C). Sett deretter kjølig, kjøleskapskaldt er best for å unngå at fermenteringen går over til alkoholgjæring.

 

Jeg holder kursene mine midt i vakre Oslo, like bak Slottsparken. Hvis du ikke kan komme, har jeg et onlinekurs du kan se når du vil - og så ofte du vil.

Hilsen Bente
 

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her.