Bakteriene i tarmen din gjør deg unik.

Det som gjør deg unik er ikke dine gener, men dine bakteriers gener.

Visste du at du består av langt flere bakterieceller enn menneskeceller? Du er faktisk mindre enn 50% menneske og mer enn 50% mikroorganismer (bakterier, sopp, gjær og virus m.m.). Men det er ingen grunn til panikk, de fleste av mikrobene som bor på deg og i deg er dine venner. De hjelper deg på en lang rekke måter som forskerne bare såvidt har begynt å finne ut av. En rikholdig og balansert bakterieflora i tarmene er noe av det beste du kan ha for en god fysisk og psykisk helse, dette kommer stadig frem i ferske forskningsrapporter.

Da forskerne i 1990 begynte arbeidet med The Human Genome Project, der de ville kartlegge det menneskelige genom, trodde de at genene ville forklare forskjellen mellom oss mennesker og hvorfor hver og en av oss er unike. Men genene våre gav ikke forklaringen.

Vi har nå redskaper til å bestemme hvilke arter bakterier som lever i en normal mennesketarm. I 2008 startet prosjektet med å kartlegge vårt mikrobiom (den samlede tarmfloraens gener), på samme måte som man kartla våre menneskegener. En frisk person har mer enn 1000 forskjellige arter bakterier i tarmene, de fleste av dem befinner seg i tykktarmen.

good_gut_
good_gut_

Vi blir født med omtrent 22 000 gener, og disse utgjør vårt genom. Vi er nesten helt like når det gjelder gener, vi deler faktisk så mye som 99.9% DNA. Den genetiske forskjellen mellom oss er utrolig liten sammenliknet med hva vi har felles.

Men vårt mikrobiom utgjør 150 ganger flere gener enn våre menneskelige gener. Og det er her vi finner den store forskjellen mellom oss. Det er ditt mikrobiom - bakteriene pluss genene til bakteriene dine - som gjør deg så unik. Dine bakteriegener kan påvirke menneskegenene dine, slå dem av og på eller skru styrken opp eller ned som på en lysdimmer. Dette kalles epigenetikk.

Da du ble født, og den første tiden du levde, ble din bakterieflora bygget opp. Mye av den fikk du fra din mors bakterieflora på veien gjennom fødselskanalen. Du fikk også gunstige bakterier og prebiotiske fibre i morsmelken. Men bortsett fra det du arvet av bakterier fra din mor, er din bakterieflora helt unik for deg, akkurat som fingeravtrykkene dine. I og med ditt mikrobioms gener, har du fått et tilskudd av gener i kroppen som påvirker deg, ditt immunforsvar, din fordøyelse, din hjerne, dine hormoner - og gjør deg til den personen du er.

Menneskegenene forandres over lang tid, fra generasjon til generasjon. Men dine små mikrobevenner har en svært kort levetid, de lever i omtrent 20 minutter. Dette medfører at hele din baktrieflora, ditt mikrobioms genetiske sammensetning, kan forandres veldig raskt. I løpet av ett døgn kan stress, sykdom eller antibiotika m.m. forstyrre og skape fullstendig ubalanse i ditt mikrobiom. Men ved hjelp av riktig kosthold, og et godt ytre miljø, kan du rette opp balansen igjen i løpet av noen uker.  Denne fleksibiliteten som ligger i vårt mikrobiom, gjør det mulig for oss å lettere kontrollere vår helse, vår appetitt, vår vekt og vårt stoffskifte.
 

Jeg holder kursene mine midt i vakre Oslo, like bak Slottsparken. Hvis du ikke kan komme, har jeg et onlinekurs du kan se når du vil - og så ofte du vil.

Hilsen Bente
 

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg