Kimchi med neper 🥬

Har du lyst til å lage kimchi men mangler rettich? Det er nå sesong for neper, og de likner ganske mye på rettich i smak og konsistens. I dag setter jeg en stor krukke med kimchi til fermentering, og jeg bruker da neper i grønnsakblandingen.

Mange er ikke kjent med rettich, men det er en veldig viktig grønnsak i det asiatiske kjøkken. Du kan se bilde og beskrivelse HER.

Jeg bor ikke så langt unna en asiabutikk, og der selger de rettich. Men ellers i landet er det ikke så lett å få fatt i denne grønnsaken, derfor tipser jeg om at neper går fint å bruke som en erstatning i kimchi. (Link til min oppskrift finner du lenger ned.) Når nepesesongen er forbi, kan man bruke kålrot eller knutekål. Les mer om neper HER.

Nå finnes det nydelige neper å få kjøpt i butikkene. Jeg setter en stor krukke kimchi til fermentering i dag. Neper skal brukes i grønnsakblandingen.


Den typen kimchi jeg lager mest, kalles på engelsk Napa Cabbage Kimchi. På koreansk heter den Tongbaechu-kimchi. Den består vanligvis av kinakål, rettich, vårløk, gulrot, hvitløk, ingerfær m.m. Men det finnes mange varianter, og det sies at i Sør-Korea har hver familie sin egen oppskrift. Den krydres generøst med koreansk chilipulver, gochugaru, som er ganske mild i smaken, i hvert fall i forhold til mye annen chili.

Selv om junkfood (søppelmat) har gjort sitt inntog også i Sør-Korea, og derav økende forekomst av fedme, insulinresistens, diabets 2 osv, har man fremdeles en matkultur der kimchi spises av 60 % av befolkningen, som et tilbehør til alle måltider. Et måltid regnes ikke som fullverdig uten litt kimchi.

Mine onggi, koreanske tradisjonelle kimchi-krukker, er ofte i bruk hos meg. Men det er ikke nødvendig med slike krukker for å lage fantastisk kimchi. Vanlige glass fungerer helt fint.

Hvis du ikke har laget kimchi tidligere, har jeg en steg for steg-oppskrift på kimchi som jeg delte her på bloggen i 2017. Du finner den HER

Jeg har fått mange hyggelige tilbakemeldinger på NETTKURSET. Se noen uttalelser HER

Hilsen Bente
instagram Bentes_fermentering