Fermentert hot chilisaus

Jeg har kjøpt inn ingredienser til chilisaus i dag. Å lage egen fermentert chilisaus er enkelt, og det blir utrolig godt. Rene fine smaker, ingen kunstige tilsetninger, ingen konserveringsmidler eller sukker. Her er det ingrediensene og fermenteringen som gjør jobben og lager nydelig smak.

 

Chili1 10.8.18.JPG


Denne chilisausen vil bli mer enn sterk nok, men den blir ikke av de aller sterkeste, i og med at jeg bruker søt paprika ved siden av chilien. Omtrent 1/3 er søt snackspaprika, og 2/3 er hot chili. Den søte paprikaen tilfører nok sødme til jeg kan slippe å tilsette sukker.

Etter at jeg begynte å spise syrlige, fermenterte ting daglig, har smaksløkene mine fullstendig tatt avstand fra smaken av sukker. Og det er jo bare fint! Jeg har ikke måttet presse meg selv, jeg har ikke vært "flink", dette har skjedd helt av seg selv. Sukker er ikke lenger noe jeg liker eller har lyst på.

NB! Når du jobber med denne oppskriften, må du huske å bruke gummihansker eller engangs plasthansker. Chilien brenner, og det kan bli en svært ubehagelig opplevelse hvis du skulle glemme deg og gni deg for eksempel i øynene.


Ingredienser:
4 - 6 stk små, søte snackspaprika (de store søte går også bra)
6 - 8 habanero-chili
3 rød chilipepper cayenne
2 - 3 hvitløkfedd
2 - 3 vårløk
1 liten fermentert agurk (hvis du har) Jeg er i "agurkperiode" og fikk lyst til å ta med en agurk i oppskriften
Hibiskusblomst 1 ss (valgfritt) 
1/3 ts kardemomme
1 ss uraffinert havsalt (eller himalayasalt) se nettbutikken HER
ca. 4 1/2 dl vann

 

Chili3 10.8.18.JPG


Slik gjør du:
Ta på deg plasthansker
Vask grønnsakene
Skjær av stilken og den bakerste skalken av chili og paprika
Fjern frøene (om noen frø blir værende går det fint)

Del chili og paprika i biter
Knus et par - tre hvitløkfedd
Kutt agurken (valgfritt) i små biter
Kutt vårløk i små biter
Bland det hele og fyll blandingen i glasset
 

Kokt, avkjølt vann tilsettes salt, kardemomme og øko hibiskusblomst.
Rør og bland godt før du heller dette over grønnsakblandingen.

Videre fremgangsmåte er omtrent den samme som når man lager min klassiske surkål. I NETTKURSET får du grundig innføring i grunnleggende ting for vellykket fermentering, og fremgangsmåte for surkål blir nøye forklart.



Selv bruker jeg ofte glass med gjærlås når jeg fermenterer. Da slipper jeg å tenke på å slippe ut trykk av kullsyre som oppstår i glasset når fermenteringsprosessen er i gang.

Det varierer hvor stort trykket blir, men dette er noe man skal ha respekt for! Eksplosjoner forårsaket av stort trykk har forekommet! Jeg ønsker ikke å skremme unødig, men i noen tilfeller kan trykket bli stort. Dette gjelder spesielt i de fermenteringer som har mye sukkerarter i seg - eller tilsatt sukker. Ved stor aktivitet i glasset, beveg litt på lokket slik at trykk kan sive ut.
 
Jeg lar glasset stå i forskjellige temperaturer over noen uker. Da er det tid for å smake. Er det syrlig nok? Har det fått en rik smak? Skal jeg la det stå litt til? 
 
Hvis jeg finner ut at fermenteringen er i havn, siler jeg laken fra grønnsakene. Deretter kjører jeg grønnsakene i blender eller med stavmikser. Jeg sper med laken til passe konsistens. En mest mulig varsom behandling i mikser/blender er å foretrekke slik at ikke blandingen går varm. Høy varme vil drepe de gode, probiotiske bakteriene.

Fyll din fantastiske, fermenterte "Hot Chili Sauce" over på små flasker eller glass. Oppbevar kjølig. Fine små gaver og nydelige smakstilsetninger til så mye.

Ny oppskrift på chilisaus finner du HER
Lykke til! 🌶️🌶️🌶️
  

Les om mine nettkurs.
KLIKK
HER

Hilsen Bente

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'
 

Online_kurs (1).jpg
nettbutikken_ Se_tilbud_2.jpg