Fokus på tarmens mikrober

Savnet! Mange av tarmens viktige mikrober er forsvunnet! Forskere på tarmens mikrobiom er bekymret. Antibiotika forskrevet av lege, antibiotika i landbruket, prosessert fabrikkmat… Hva kan vi selv gjøre for å styrke tarmens økosystem? Hva kan vi gjøre for å styrke vårt eget immunsystem?

antibiotics (1) piller.jpeg

Fermentert surkål, kimchi, kefir, kombucha kan ikke erstatte antibiotika. Men til å styrke immunforsvaret, er fermentert kost en god bidragsyter. (1)  (2) (3)

70 - 80 % av ditt immunforsvar har en direkte relasjon til tarmen og økosystemet som befinner seg der. Stell derfor pent med dine indre venner, tarmens bakterier.

“Why gut bacteria are essential for a healthy immune system.”


Bakteriene var her først!
De fantes på jordkloden lenge før oss mennesker. Og de er langt viktigere for oss enn vi har innsett inntil nylig. De er fundamentale både for vår og dyrenes helse og velvære, ikke minst for jordsmonnet.


I landbruket brukes dessverre tonnevis med antibiotika hvert år, heldigvis mindre i Norge enn i mange andre land. Rester av antibiotika og sprøytemidler i maten vår har negativ effekt på mikrobiomet i tarmen.

Dyrevelferd er mange steder et sorgens kapittel, ikke minst internasjonalt, og antibiotikaresistens truer besetninger, også her i Norge.

Roundup er et sprøytemiddel som brukes mye i Norge. Virkestoffet i Roundup er glyfosat. Glyfosat dreper biologisk liv i jordsmonnet og biologisk liv på og i planter. Dette har selvsagt en effekt på dyrenes helse og vår helse. Glyfosat er et antibiotikum og er patentert som et antibiotikum. Mitt råd er å velge økologisk.

Ordliste:
Mikrobiota er samlebetegnelse for bakterier, gjær, sopp, virus m.m. som befinner seg i tarmen.
Mikrober og mikroorganismer er alle de små, levende tingene som man må ha et kraftig mikroskop for å kunne se.
Mikrobiom er mikroorganismene på og/eller i kroppen inkludert deres gener.
Antibiotika, betyr “mot liv”.


Tarmen din inneholder et svært viktig økosystem. Du skal helst ha mer enn 1000 forskjellige bakteriestammer i tarmen (tror forskerne). Mangfold og balanse er nødvendig for at et økosystem skal fungere optimalt.

Siden 1960-årene har vi som lever i en industrialisert, urban verden mistet mange av bakterietypene i tarmen. Man er tydeligvis ennå ikke villig til å se på grunnårsaken til at økosystemene både utenfor oss og inni oss reduseres, og at så mange arter forsvinner for godt.

Det er gått så langt, at i disse dager har forskere begynt å tenke på at vi bør opprette et slags bakteriehvelv som skal sikre menneskeheten tilgang til livsoppholdende mikroorganismer i fremtiden. Man har hentet inspirasjon til dette fra frøhvelvet på Svalbard.

Scientists want to build a Noah’s Ark for the human microbiome.


På Svalbard har vi et frøhvelv der vi passer på frø fra hele verden, slik at man der kan hente frø ved krisesituasjoner. Permafrosten gjør at Svalbard egner seg til dette (inntil klimaforandringene smelter permafrosten, og dette har dessverre begynt).

The New York Times hadde 18. nov 2018 en artikkel om dette.

The Guardian har også en fin artikkel om dette, klikk HER

Frøhvelvet på Svalbard. Her under reparasjon. Permafrosten har begynt å tine grunnet klimaendringene, og vannlekkasjer i frøhvelvet må stoppes. (Foto: E. Myrhaug)

Frøhvelvet på Svalbard. Her under reparasjon. Permafrosten har begynt å tine grunnet klimaendringene, og vannlekkasjer i frøhvelvet må stoppes. (Foto: E. Myrhaug)


Gjør det du kan for å unngå antibiotika! Styrk tarmen og immunsystemet best mulig:

- Spis ren, enkel og naturnær mat.
- Spis plantekost som er fermentert, kokt eller spiret (Les mer)
- Spis rikelig med animalsk føde og animalsk fett.
- Unngå raffinert sukker og kunstige søtningsstoffer.
- Unngå ultra-prosessert fabrikkmat. Produksjonsmåte står ikke beskrevet på innholdsfortegnelsen!
- Ultraprosessert mat inneholder som regel fortykningsmidler, emulgator, stabilisator osv. Dette er stoffer som gjør laboratoriemus fete, og man mener at de skader tarmens mikrobiota.
- Unngå kjemisk bearbeidet mat.
- ”Quick-fix”- produkter kan gjøre mer skade enn gavn. Vær skeptisk til kapsler, piller, pulver og flytende remedier selv om reklame lover gode helseeffekter.
For eksempel er inulin i pulverform ikke å anbefale, nylig studie viser uheldige helseeffekter. (Les mer HER)
- Vær bevisst på alt du omgir deg med, smører på huden, kler deg i, vasker med…
- Hold kroppen i bevegelse.
- Unngå stress så langt det er mulig.
- Oppsøk naturen.
- Lær deg å fermentere.

sustainable architecture.jpg

‘Bosco verticale’ i Milano


Jeg har mange eksempler på kursdeltakere som har fått god helsehjelp av levende, fermenterte produkter. Jeg skriver levende, fordi en del fermenterte grønnsaker og annet fermentert som er til salgs er blitt pasteurisert, noe som gjør at de gunstige bakteriene dør.

Gi deg selv og dine nærmeste den gaven det er å fermentere grønnsaker og annet. Mange som har gått kursene mine, enten i Oslo eller nettkurset, er blitt helt “hekta”, slik som meg selv. Begeistringen tar liksom ingen ende når man holder på med dette. Og hva er vel bedre enn når du virkelig kjenner at det fermenterte gjør godt for hele deg!

Oslokursene mine har jeg holdt jevnlig siden 2013, og de har vært fullbooket nesten hver gang. Noen deltakere har tatt veien fra hele landet. Men ikke alle kan komme langveis fra, derfor fikk jeg hjelp av Kult Byrå til å lage nettkurset mitt som mange har satt pris på.

Nettkurset kan du se når du vil og så ofte du vil. Det gir en god og grundig innføring i fermenteringens fantastiske verden. Klikk på linken og ta en titt:
https://fermentering.com/om-kurs/


Hilsen Bente

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'

Online_kurs (1).jpg