Naturlig ingefærøl, trinn 2

Ingefær har mange helsefremmende egenskaper.

Ingefær har mange helsefremmende egenskaper.

Her får du oppskrift og fremgangsmåte på en frisk, sprudlende ingefærøl.  Ingefærøl er en sprudlende, fermentert soda med naturlige ingredienser. Jeg er usikker på om denne drikken kan betegnes som alkoholfri (ikke over 0.7 % alkohol), alkoholinnholdet kan selvsagt variere etter hvor mye sukker man bruker, hvor lenge den fermenteres e.t.c.

En ingefærøl kan nytes som en helsedrikk og kan være en god erstatning for brus- og coladrikker. Helsefordelene ved inntak av ingefær er mange og vel dokumenterte. Ingefær har vært brukt for behandling av en rekke plager som forkjølelse, kvalme, leddgikt, migrene og forhøyet blodtrykk. Ingefær kan også ha kreftforebyggende egenskaper. Til tross for at inntak av ingefær anses som trygt, må man ta i betraktning alle mulige bivirkninger: Hvis du lider av en blødningssykdom eller går på blodfortynnende medikamenter (slik som warfarin eller aspirin) er det grunn til å snakke med legen din om du bør holde deg unna ingefær i større mengder, slik som i ingefærøl.

I innlegget "Naturlig ingefærøl, trinn 1" fikk du fremgangsmåten på å lage en starterkultur basert på ingefær, sukker og vann.

Ingefærøl tappet på flasker :-)

Ingefærøl 7.11.14-IMG_1142

Hvis du har en slik starterkultur klar, kan du nå gå videre, og om noen få dager har du en herlig, frisk drikk med masser av helsebringende egenskaper. Dette trenger du:

  • 3 - 6 cm frisk ingefærrot. Det beste er selvsagt økologisk. Mengden ingefær tilpasser du etter personlig smak. Behold skallet hvis det er pent, fjern kun stygge flekker.

  • 1 1/4 dl. økologisk rårørsukker. Hvis du bruker vanlig hvitt sukker, kan det være bra å tilsette 1/2 - 1 ss. melasse for smak og tilførsel av mineraler.

  • 1 1/4 dl nypresset sitron- eller limejuice.

  • 1/2 ts uraffinert havsalt (uten tilsetninger) eller himalayasalt.

  • 2 liter vann, kokt.

  • 1 1/4 dl. ingefærstarter som du laget i trinn 1.

Ingefærøl-24.11.14 IMG_1167

Ingefærøl-24.11.14 IMG_1167

Nå er tiden inne til å lage en vørter. En vørter er et forstadium til det som skal fermenteres.

For å lage en ingefærvørter:
- Ha ca. 7.5 dl. av vannet som er i oppskriften ovenfor i en kjele.
- Tilsett ingefæren som du har malt, raspet eller finkuttet.
- Tilsett sukkeret (pluss event. melasse).
- Tilsett saltet.
- Varm opp til kokepunkt og la småputre på svak varme i noen minutter, (5 - 10 min.)  til sukkeret er oppløst og blandingen dufter av ingefær.
- Tilsett resten av det kokte vannet som skal være avkjølt. Hele blandingen må ha romtemperatur før du tilsetter:
- Frisk sitron- eller limejuice - og ingefærstarter.
Nå kan du helle over på vanlig glass med lokk (ikke helt fullt, la det være omtrent 4 cm rom opp til lokket), eller gjerne glass med gjærlås (se nettbutikken HER). La blandingen stå i romtemperatur i 3 - 4 dager, kanskje lenger også. Smak. Hvis du synes den er for søt, kan du la den står et par dager lenger.

Fermentering er en prosess som skal foregå uten luft (anaerobt). Prosessen utvikler kullsyre som kan føre til et stort trykk i glasset, og trykket kan bli eksplosivt! Følg med på prosessen. Ser du mye aktivitet, masse små kullsyrebobler som stiger opp, kan du regne med at trykket i glasset øker. Derfor må du daglig - lette litt på trykket i fermenteringsglasset. Åpne lokket langsomt og forsiktig, slik at litt trykk slipper ut, men ny luft ikke slipper inn. En smart løsning er glass med gjærlås! Kjøp glass med gjærlås HER. Sil over på flasker som oppbevares kjølig.

Vær oppmerksom på eksplosjonsfare når du oppbevarer flasker. Oppbevar kjøleskapkaldt. Åpne forsiktig. Noen ganger blir det et voldsomt trykk i flaskene! 

Nettkurset mitt gir en mulighet til å lære de grunnleggende tingene for å lage vellykket, trygg og fantastisk fermentering.
Når du har kjøpt kurs, kan du bli med i lukket Fb-gruppe “Nettkurs Bentes fermentering”. Be om å bli medlem, så tar jeg deg inn. Der kan du stille spørsmål om det du lurer på, jeg gir oppfølging og svarer.

Her er link til KURS

Hilsen Bente
www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'

Online_kurs.jpg