Plast og fermentering

For noen år siden fikk vi fokus på all plastforurensningen vi mennesker har stått for de siste ti-årene. Synet av en død hval som hadde masse plast i magen, gjorde inntrykk. Folk begynte å kreve at maten i butikkene skulle være fri for plastemballasje. Det undrer meg at mange da synes det er greit å putte en plastpose full av kjemikalier oppi et fermenteringsglass, i direkte kontakt med innholdet i glasset.

Plast kan avgi giftstoffer til maten din! Foto: Thomas Demarczyk/Getty Images/iStockphoto Kilde

Plast kan avgi giftstoffer til maten din! Foto: Thomas Demarczyk/Getty Images/iStockphoto Kilde

Det er ikke greit å putte en plastpose oppi et fermenteringsglass! All plast, også matgodkjent, kan lekke kjemiske giftstoffer de fleste av oss ikke ønsker i maten vår.

Noen mener at “litt gift” ikke er så farlig. Dette er selvsagt helt feil. Litt gift fra det ene, og litt gift fra det andre, medfører at Norges befolkning er grundig forgiftet. Dette kan føre til hormonforandringer, skader på små barn under utvikling, fedme, skader på nervesystemet, lav fertilitet, kreft og mange sykdommer forøvrig.

Artikkel fra 2018: Nye plaststoffer kan være like ille som de gamle:
“Mange plaststoffer markedsføres som BPA-frie. Men stoffene som erstatter det hormonhermende stoffet bisfenol A, kan ha samme virkning på helsa.”

Norsk-tysk studie: Farlig stoff i tre av fire plastprodukter:
”Vi vet om mer enn 4000 kjemikalier som brukes i ulike former for innpakking av mat. Men med mer enn 5000 ulike former for plast på markedet, er antallet kjemikalier antakelig mye høyere.

– Problemet er at plast lages av en kompleks kjemisk cocktail. Ofte vet vi derfor ikke nøyaktig hva slags stoffer som finnes i produktene vi bruker. For flesteparten av de tusenvis av kjemikaliene kan vi ikke vite om de er trygge eller ikke, sier førsteamanuensis Martin Wagner ved Institutt for biologi ved NTNU.”

For folk flest er det umulig å vite hva som finnes i plasten rundt oss. Kilde

For folk flest er det umulig å vite hva som finnes i plasten rundt oss. Kilde

En frysepose eller brødpose i plast er ikke egnet som press på toppen av et fermenteringsglass, i det minste hvis du ønsker å unngå helseskadelige stoffer. Bruk i stedet en tyngde av glass! Til store fermenteringskrukker, følger det med flotte trykkstener i keramikk.

Food packaging is full of toxic chemicals – here's how it could affect your health


"Don’t store your food in plastic. Food containers can contain chemicals that leach into food. This is especially true for foods that are greasy or fatty, according to Muncke, and foods that are highly acidic or alkaline, according to Vandenberg. Opt for inert stainless steel, glass, or ceramic containers."
Most Plastic Products Contain Potentially Toxic Chemicals, Study Reveals


Den verdensberømte restauranten NOMA
har et eget fermenterings-laboratorium. Der eksperimenterer de med smaker og lager sofistikerte fermenteringer. De fermenterer ofte direkte i plast, slik plast man bruker til vakummaskiner. Dette er selvsagt “matgodkjent plast”. Dessverre er ikke denne plasten sikker, spesielt ikke når syrene får tid til å utvikle seg i fermenteringen.

De dyktige Noma-folkene bryr seg imidlertid ikke så mye om helse, de er interessert i å utvikle spennende smaker. “Helsekost-folket” og “hippier som drev med fermentering for noen år siden”, og som blir nevnt i intervjuer de har gitt, har de visst ikke så mye til overs for. Deres interesse dreier seg først og fremst om smak. Da kan man jo forstå at de uten å nøle gjerne fermenterer i plast.

USA’s fermenterings-guru, Sandor Katz, som er en litt moderne “hippie”, er en av dem de har hentet informasjon og kunnskap fra da de skrev boken “The Noma Guide to Fermentation”. (Sandor Katz fermenterer plastfritt!)

Dessverre er det mange som etterlikner Noma-folkene og fermenterer gladelig i plast de også. Det synes jeg er trist og unødvendig. Det er jo like enkelt å bruke en glassbeholder eller en keramikk-krukke som er beregnet på fermentering.

Mine fantastiske fermenteringskrukker som jeg i flere år har solgt i nettbutikken. Legg merke til de flotte trykkstenene.

Mine fantastiske fermenteringskrukker som jeg i flere år har solgt i nettbutikken (UTSOLGT). Legg merke til de flotte trykkstenene.

Online_kurs (1).jpg

Mange hyggelige tilbakemeldinger på NETTKURSET. Se noen uttalelser HER