Baobab - hemmeligheten til Hadzafolket

Baobab - kalles også "Livets tre"

Baobab - kalles også "Livets tre"

Baobabfrukt er en næringsrik og fiberrik frukt som hadzafolket i Tanzania bruker mye i sitt jeger- og samlerkosthold. Hadza er blant de folk i verden som har den beste og rikeste mikrobiota. De er sterke og friske, de lever lenge og har ikke de vanlige sivilisasjonssykdommene som vi i den vestlige kultur ofte sliter med.

I Afrika har frukten fra baobabtreet vært anvendt medisinsk i århundrer. Den har vært brukt for å helbrede fordøyelsesproblemer, underskudd på vitamin C, feber og malaria.

Økologisk baobab fruktpulver finnes nå i nettbutikken. Klikk HER
 

Baobab er rik på vitamin C og fiber. (Bildet er hentet  her )

Baobab er rik på vitamin C og fiber. (Bildet er hentet her)

I vestlige land har baobab vært ganske ukjent inntil nylig. Nå øker den i popularitet også hos oss. Dette er supermat med utallige helsefremmende egenskaper! 

Selv oppdaget jeg baobab fordi jeg ble oppmerksom på dette spennende folket som mange forskere er veldig nysgjerrige på. Hadzafolket har et så rikt mangfold av mikrober i tarmen som vi i vesten bare kan ønske oss. Å bedre forstå vår mikrobiota og hvordan den kan forbedres, er superhot innen den medisinske forskningen. Derfor er hadzaenes kosthold, levesett og deres rikholdige mikrobiota av stor interesse. 

Hadza er jegere og samlere. Baobabfrukten er en viktig del av kostholdet deres. (Bildet er hentet  her )

Hadza er jegere og samlere. Baobabfrukten er en viktig del av kostholdet deres. (Bildet er hentet her)

Forskerne sier selv at til nå kjenner vi kun til ca. 1 % av mikrobene i tarmen, altså er 99% foreløpig ukjent! Men stadig flere studier viser at en rekke sykdomstilstander kan ha en relasjon til ubalanse i tarmens mikrobiota (se studie fra 09.02.18). Mye er usikkert foreløpig, men at fiberrik og variert kost er utrolig viktig for en sunn mikrobiota, er noe forskerne er enige om. (studie 07.02.18)

Baobab er naturlig rik på prebiotiske fibre (mat for bakteriene i tykktarmen) og gir en god metthetsfølelse som varer lenge. 
Tim Spector er professor i genetisk epidemiologi på Kings College, London. Han forteller i artikkelen nedenfor om sitt tre dager lange besøk hos Hadza, og hvordan baobab rørt ut i vann om morgenen ga ham metthetsfølelse som varte lenge utover dagen. Noe av formålet med hans besøk, var å finne ut om mikrobiotaen i tarmen hans kunne forbedres på bare tre dager. Les hans spennende artikkel her:
http://theconversation.com/i-spent-three-days-as-a-hunter-gatherer-to-see-if-it-would-improve-my-gut-health-78773


Baobab har en nydelig søt og litt sitrusaktig smak som gjør seg godt utblandet i vann eller annen drikke. Pulveret kan blandes inn i kefir eller yoghurt, brukes i frokostblanding, i smoothies, i dips, bakst, i desserter, supper. Jeg regner med at jeg etter hvert vil komme med noen enkle oppskrifter der jeg inkluderer dette fantastiske fruktpulveret. Siden vi i vår vestlige kultur og med våre vestlige matvaner vanligvis får alt for lite av de viktige fibrene, anbefaler jeg baobab som et godt og naturlig tilskudd. Se oppskrift på vafler HER
 


Baobab har høyt innhold av kalsium, vitamin C, kalium, magnesium, sink, vitamin A, thiamin, B6 and bioflavonoider.

(bildet hentet  her )

(bildet hentet her)

 

Baobab sies å ha 10 ganger mer fiber enn epler, seks ganger mer vitamin C enn appelsiner, dobbelt så mye antioksidanter som bærene acai, dobbelt så mye kalsium som melk, fire ganger så mye kalium som bananer og fem ganger så mye magnesium som avokado. (kilde)


I og med det høye fiberinnholdet, vil baobab kunne balansere blodsukkernivået. At den også gir så god og langvarig metthetsfølelse - noe jeg selv kan bekrefte - gjør den egnet også som en hjelp til vektnedgang.  

Anbefalt dagsdose er 3 ts. (1 ss.) pulver. Start forsiktig med lav dose og øk gradvis. 
 

Økologisk Baobab fruktpulver finnes nå i nettbutikken! Klikk HER

 

Se mine kurstilbud!

Hilsen Bente
 

Online_kurs (1).jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her.