Rosettkål - ny i grønnsakdisken

Rosettkål er nytt for meg. Jeg kom over den i grønnsakavdelingen på Meny. Den er på størrelse med rosenkål, og den er en krysning mellom rosenkål og rød grønnkål.
 

Rosettkål, en krysning av rosenkål og rød grønnkål.

Rosettkål, en krysning av rosenkål og rød grønnkål.


Man har klart å utvikle den gjennom 15 år ved hjelp at tradisjonelle krysningsmetoder, og resultatet er blitt en nydelig liten grønnsak med god smak. Alle typer kål har særdeles flotte helsebringende egenskaper, ikke minst rosettkålen. Jeg putter dem selvsagt på glass og fermenterer dem!

Dette har jeg jo ikke laget tidligere, så dette blir et spennende eksperiment. Litt krydder pleier å gjøre seg bra i fermenteringsglasset, og jeg kom frem til en oppskrift som jeg tror skal komme vellykket ut.
 

Rosettkål, hvitløk, ingefær og chili

Rosettkål, hvitløk, ingefær og chili

Rosettkål4.JPG
Rosettkål5.JPG

 

Jeg lar glasset stå i romtemperatur i 3 dager. Deretter setter jeg det litt kjøligere, 15 - 18 grader Etter ca. 14 dager vil det være klart til å settes i kjøleskap, der kan det få stå og godgjøre seg og langsomt fermentere videre. 


Oppskrift (passer til 1 - 1 1/2 liters fermenteringsglass)
(NB! Denne oppskriften er under utarbeidelse og redigering vil eventuelt komme etter hvert)


260 g. rosettkål
5 g. raspet ingefær, ca. 1/2 ss.
5 g. finhakket chili, ca. 1/2 ss.
ca. 3 hvitløksfedd finhakket
1/2 ss. salt
eventuelt litt vann

Strø på salt og bland dette godt inn i grønnsakblandingen. Stamp, masser og kna, og la det hele stå og virke et par timer. Press blandingen, pluss væske som har sivet ut, ned i et fermenteringsglass. Hvis det ikke kommer ut nok væske fra grønnsakene kan du tilsette litt vann (kokt opp og avkjølt).
 
Pakk et par kålblader over grønnsakene og sette en tung glassvekt oppå. Som vanlig skal alt av grønnsaker være dekket av rikelig med væske. Glasset skal være ca 4/5 fullt.

Jeg fermenterer med lukket glass med gjærlås, og vitsen med gjærlåsen er at det ikke skal slippe luft inn i glasset. Luft bringer med seg muggsporer. Alt som er fuktig og har tilgang på luft er utsatt for muggdannelse!

Glasset skal ikke åpnes før det er gått minst 10 dager. Se blogginnlegg som forklarer bruken av gjærlås HER

Rosettkål7.JPG

Hilsen Bente :)
 

Online_kurs (1).jpg


Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2 (1).jpg