Fermentert julesurkål

Tranebær, stjerneanis og ekte ceylon kanelstang

Tranebær, stjerneanis og ekte ceylon kanelstang

Det er ennå tid til å lage en nydelig fermentert surkål til jul. Men nå haster det! Hiv deg rundt og gyv løs på denne oppskriften. Den er ikke vanskeligere å lage enn min vanlige klassiske surkål. Oppskriften på denne finner du i heftet “Fantastisk med fermentering” klikk HER. (Flere tips er HER  og HER). I julesurkålen det er bare litt ekstra frukt og ekstra krydder tilsatt for å skape de gode "julesmakene".

 

Surkål jul16-2.jpg

For enkelhets skyld får du en oppskrift til et glass på 1 liter. Da er det greit å gange den opp i forhold til hvor mange og store glass eller krukker du bruker:

Til 1 liters glass:
ca. 6-700 g. kål - rødkål, vanlig hodekål - eller en blanding. Når man bruker rødkål, er det lurt å ha med litt vanlig hodekål også.
1 ss uraffinert havsalt uten antiklumpemiddel (kan kjøpes HER)
1 dl tranebær
1/2 - 1 dl granateplekjerner
1 eple (med skall hvis det er økologisk)
1 appelsin press saften og la det gjerne være med litt av fruktkjøttet
1 ts indisk kryddermix Garam Masala - eller en blanding av stjerneanis, kanel, muskat, nellik, koriander, kardemomme (eller det du måtte ha av "julete" krydder)

 

Her har jeg laget julesurkålen med vanlig hodekål.

Her har jeg laget julesurkålen med vanlig hodekål.

Fremgangsmåte:
Behold et par store blader fra kålen. Disse skal du bruke som et "lokk" over blandingen din. 
Finsnitt kålen i tynne strimler.
Leggg i en arbeidsbolle og tilsett salt.
Bearbeid kålen med saltet, kna, stamp og klem til kålen slipper væske.
Del tranebærene i to.
Bland inn tranebærene og de andre ingrediensene. Bland alt sammen.

Det skal være rikelig med væske fra kålen og de andre ingrediensene.  Væsken skal dekke hele blandingen og skape et lufttett miljø. Fermenteringen er en anaerob prosess, dvs en prosess som må foregå uten luft. 

Alt stappes ned i glass eller krukke. Pass på at det er tett stampet ned, slik at det ikke er luftlommer.

Legg et lokk av kålblader over blandingen, dette er for å holde alt av småbiter nede under væskeoverflaten.
Hvis det ikke er minst 3 - 5 cm væske over kålbladlokket, må du tilsette litt kokt, avkjølt vann som er tilsatt litt salt. (Forholdet er 2 - 3 ts salt pr liter vann.)

Sett en tyngde/vekt av glass over det hele - dette er for å holde alt nede under væskeoverflaten. Husk at alt som er utsatt for luft - og er fuktig - står i fare for å få mugg på seg. Glass med gjærlås, eller en skikkelig fermenteringskrukke, er min beste anbefaling for vellykkede fermenteringsprosjekter.

Lukk glasset.

Julesurkålen blir vakker når den lages med rødkål. Her har jeg puttet oppi noen ekstra biter appelsin. Passer fint i fargekombisnasjonen.

Julesurkålen blir vakker når den lages med rødkål. Her har jeg puttet oppi noen ekstra biter appelsin. Passer fint i fargekombisnasjonen.La stå ved 20-22 grader i 3 døgn - deretter litt kjøligere hvis mulig (15 - 18 grader)

Når det er gått 10 - 14 dager i romtemperatur, kan du sette glasset i kjøleskapet der det vil fortsette å langsomt utvikle seg videre. Smaken vil allerede nå være frisk og syrlig, men med tid blir den enda rikere.

 

Julesurkål - hvit og rød - og på 5 liters keramikkrukke :)

Julesurkål - hvit og rød - og på 5 liters keramikkrukke :)


Ikke nøl!  Dette er enkelt, morsomt, godt og sunt. Hva er bedre enn å få en liten smak av probiotisk, fermentert surkål ved siden av mye tung julemat.
 
Lykke til - og god forberedelse til jul :-)

Velkommen til å ta en titt innom nettbutikken. Her finner du herlige, økologiske krydder til fermenteringen pluss glass med gjærlås og krukker spesielt laget for vellykket fermentering.

Se mine kurstilbud!

Hilsen Bente

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg