Nyttig mat for tarmens bakterieflora

Løvetann prebiotics.jpg

I forrige blogginnlegg skrev jeg litt om hva som kan skade vår mikrobiota. Nå vil jeg fortelle litt om hva forskerne - de som studerer vårt økosystem i tarmen - mener vi bør spise.

Du skal tenke på at når du spiser, spiser du ikke bare for deg selv, men du mater også økosystemet i tarmen din. Det er viktig at dine indre venner bakteriene trives, de har en enorm påvirkning på din helse og din trivsel.

Gunstige bakterier og andre mikrober, som bidrar til god helse både fysisk og psykisk, liker bestemte matsorter!
 

Min fermenterte surkål er både pre- og probiotisk. Tarmens gode bakterier liker surkålen veldig godt, og det gjør jeg også :-)

Min fermenterte surkål er både pre- og probiotisk. Tarmens gode bakterier liker surkålen veldig godt, og det gjør jeg også :-)Ugunstige bakterier og sopp i tarmen liker andre sorter:
Sukker og andre raske karbohydrater er en favorittkost.

                                                                Bildet er henter HER

                                                                Bildet er henter HER


"Vi skraper bare i overflaten" sa en av foredragsholderne på konferansen om "Tarmens viktige mikrober", som jeg deltok på for noen dager siden. Forskerne er ydmyke for et viktig felt, der vi foreløpig vet så lite.

Men hva sier de? Hva skal vi spise? 
Her er en kort oppsummering:

 • Plantebasert og fiberrikt

 • Ubearbeidet 

 • Umettet fett

 • Ikke for mye rødt kjøtt

 • Melkesyregjærede (fermenterte) produkter

Asparges er en veldig god prebiotika, den har mye fibre som når helt ned til tykktarmen og virker som mat for de viktige bakterien som lever der.

Asparges er en veldig god prebiotika, den har mye fibre som når helt ned til tykktarmen og virker som mat for de viktige bakterien som lever der.

Fiberrikt er viktig!
Spis mye grønnsaker som inneholder de prebiotiske fiberstoffene inulin og FOS.

 • Alle typer løk, både rå og kokt: Gul og rød løk, hvitløk, purreløk, vårløk.
 • Asparges
 • Banan (som fremdeles er litt umoden og grønn i skallet)
 • Løvetannblader (selvsagt fra usprøytet område)
 • Jordskokk er utnevnt til kongen av prebiotika, dette er snadder for din tarmflora.
 • Spis grønnsaker av gruppen brassica (A.Berstad) Dette er kål, alle typer, rosenkål, hodekål,grønnkål.m.m. ........
 • Spis frukt og grønt som inneholder "sekundære plantestoffer" (Jan Raa):

   
Karotenoider er fargestoffer som finnes i frukt og grønt.  Polyphenol-rik mat som rødkål, granateple, grønn te , brokkoli og gurkemeie har vist å ha en positiv effekt på menn med prostatakreft.(Kilde: https://kreftkamp.no/mat-mot-spredning/) Curkumin i gurkemeie fjerner metaller.  Thiocyanater er en naturlig forekommende substans som finnes i visse planter slik som i afrikansk yam og cassava. Andre kilder til thiocyanat er kål, hirse, boghvete, limabønner, grønt, gulrøtter, cashewnøtter,  mandler, black eye bønner, blomkål, jordbær, linser, broccoli, kikerter, plantain (kokebanan) og sorghum. (Kilde: http://ssnaturalhealings.blogspot.no/2012/08/foods-containing-thiocyanage.html)

Karotenoider er fargestoffer som finnes i frukt og grønt.

Polyphenol-rik mat som rødkål, granateple, grønn te , brokkoli og gurkemeie har vist å ha en positiv effekt på menn med prostatakreft.(Kilde: https://kreftkamp.no/mat-mot-spredning/) Curkumin i gurkemeie fjerner metaller.

Thiocyanater er en naturlig forekommende substans som finnes i visse planter slik som i afrikansk yam og cassava. Andre kilder til thiocyanat er kål, hirse, boghvete, limabønner, grønt, gulrøtter, cashewnøtter,  mandler, black eye bønner, blomkål, jordbær, linser, broccoli, kikerter, plantain (kokebanan) og sorghum. (Kilde: http://ssnaturalhealings.blogspot.no/2012/08/foods-containing-thiocyanage.html)

 

 • Spis ekte smør og unngå margarin. (Agnes Wold, universitetet i Gøteborg)
 • Hvis mulig, bruk upasteurisert melk (A. Wold)
Pass på at at du plukker løvetann i område der det ikke er brukt giftige midler mot ugress!

Pass på at at du plukker løvetann i område der det ikke er brukt giftige midler mot ugress!

Grønne blader generelt er snadder for tarmbakteriene. De liker godt et sukkerstoff som finnes i bladene, så spis grønt. "Kaninfor" var ofte en kommentar for en del år siden når det gjaldt å spise salat og rå grønnsaker. Nå vet vi at dette er superfor for oss mennesker :)

Bruk økologisk hvis mulig. Sprøytemidler, (slik som glyfosat i Roundup) er antibakterielle stoffer som virker antibiotiske i tarmen, og de hindrer dannelsen av tryptofan i planter, noe Arnold Berstad nevner som bekymringsfullt. 
Stoffet tryptofan trengs for å danne hormonene serotonin og melatonin.  "Mangel på serotonin kan forklare dårlig tarmperistaltikk, tristhet og «brain fog» mens mangel på melatonin kan forklare dårlig søvn. Et typisk symptom hos disse pasientene er at de føler seg «aldri uthvilt». Ugrasmiddelet glyfosat (Roundup) blokkerer syntesen av tryptofan i planter og mikrober – og slik reduksjon av vår naturlige tryptofankilde er bekymringsfull." (A. Berstad)Her er et bilde av meg med to av våre fremste forskere:

Fra konferansen "Tarmens viktige mikrober - hvordan mater vi dem og hva gjør de med oss", på Det Norske Videnskaps-Akeademi. Prof. e. Tore Midtvedt, Bente Brunvoll og prof. e. Arnold Berstad.

Fra konferansen "Tarmens viktige mikrober - hvordan mater vi dem og hva gjør de med oss", på Det Norske Videnskaps-Akeademi.
Prof. e. Tore Midtvedt, Bente Brunvoll og prof. e. Arnold Berstad.

 

Jeg holder kursene mine midt i vakre Oslo, like bak Slottsparken. Hvis du ikke kan komme, har jeg et onlinekurs du kan se når du vil - og så ofte du vil.

Hilsen Bente
 

www.fermentering.com
instagram: bentes_fermentering
Facebook: Siden 'Bentes Fermentering'
 

Online_kurs.jpg

Online kurs i fermentering er her!
Lær deg å fermentere - enkelt som bare det. 
Se mine kurstilbud her. 

Se_tilbud_2.jpg